XXIX:513936102 Drotning av England Mathilda Av Flandern

Drotning av England.

Född: 1031 Flandern, Belgium
Död: 1083-11-02 Caen, Normandie Frankrike


Familj med XXIX:513936101 Kung av England Vilhelm I "Erövraren" av Normandie (1024 - 1087)

Vigsel: 1053

Barn:
Robert II av Normandie (1054 - 1134)
Vilhelm II "Rufus" Av England (~1056 - 1100)
XXVIII:256968051 Henrik I Beauclerc Av England (1068 - 1135)
Richard
Adela


Noteringar
Matilda härstammade från en rad Anglosaxiska kungar.
Hon kröntes 1068 i Winchester och betraktas som Englands första 'riktiga' drottníng.

Hon var dotter till greve Bauduin V av Flandern, och , dotter till Robert II av Frankrike.

Matilda, som var en bortskämd ung dam, van att uttrycka sin åsikt och få som hon ville, meddelade Vilhelm av Normandiess representant som kommit för att fråga om hennes hand, att hon var av alldeles för hög börd (som en ättling från Alfred den store) för att ens överväga att gifta sig med en oäkting. Då detta upprepades inför Vilhelm red han från Normandie till Brugge där han fann henne på väg till kyrkan. Han ska ha dragit den bara 122 cm långa Matilda ur sadeln, slitat av hennes dyrbara klädedräkt, sparkat på henne och på modernt språk 'gett henne en omgång', innan han kastade henne på vägen framför hennes paffa tjänare och sedan ridit iväg. Efter det beslutade hon sig för att gifta sig med honom, och inte ens en förbud från påven kunde avråda henne.

Det fanns rykten om att Matilda varit förälskad i den engelska ambassadören i Flandern, en saxare så blek att han nästan var en albino, vid namn Brihtric (men som kallades 'Snow' - Snö), som redan var gift.

Likväl - som många andra kvinnor tyckte Matilda om att 'erövras' av en mäktig man - men det dröjde emellertid fem år innan bröllopet ståndade, men då med stor pompa och ståt. Hon kröntes 1068 i Winchester och betraktas som Englands första 'riktiga' drottníng.

Oavsett om det låg någon sanning i huruvida hon var förälskad i Brihtric eller ej, så använde hon senare sin makt som Englands drottning att konfiskera Brihtrics landområden (utan några som helst formella anklagelser, än mindre en rättegång) och kasta honom i fängelse där han dog under mystiska omständigheter, kanske förgiftning.

Då Vilhelm förberedde sig för att invadera England, utrustade hon ett skepp Mora, för sina egna pengar och gav honom. Under många år trodde man att hon på något sätt var inblandad i skapandet av Bayeuxtapeten, men historiker tror inte längre detta; den verkar ha beställts av Vilhelms halvbror Odo, biskopen av Bayeux och tillverkats av saxare i Kent.

Matilda fick tio barn och Vilhelm anses ha varit henne trogen, åtminstone fram till att sonen Robert revolterade mot fadern och hon tog hans parti gentemot Vilhelm. Han litade på henne fullt och fast och tillät henne att dela hans framgångar.

Vid hennes död 1083 blev Vilhelm tyrannisk och folket skyllde det på hans förlust av henne. Hon begravdes i St. Stephen's i Caen, Normandie (i nuvarande Frankrike), och Vilhelm begravdes senare vid hennes sida. Många år senare öppnades gravarna och benen mättes och därför kan vi veta hur långa de var.

Barn:
Det råder tvivel om hur många döttrar de hade. Denna lista innehåller några tvivelaktiga noteringar.

Robert Curthose (ca. 1054–1134), hertig av Normandie, g.m Sybil av Conversano, dotter till Geoffrey av Conversano
Adeliza (eller Alice) (ca. 1055–?), hon ska ha varit trolovad med Harald II av England (Det råder vissa tvivel om hennes existens)
Cecilia (or Cecily) (ca. 1056–1126), abbedissa i Holy Trinity, Caen
Vilhelm Rufus (1056–1100), kung av England
Richard (1057-ca. 1081), dödad av en kronhjort i New Forest
(ca. 1062–1138), g.m Stephen, greve av Blois
Agatha (ca. 1064–c. 1080), trolovad med (1) Harald av Wessex, (2) Alfonso VI av Kastilien
Constance (ca. 1066–1090), g.m Alan IV Fergent, hertig av Bretagne; förgiftad, möjligen av sina egna tjänare
Matilda (mycket tvivel råder kring hennes existens)
Henry Beauclerc (1068–1135), kung av England, g.m (1) Matilda (eller Edith) av Skottland, dotter till Malcolm III av Skottland, (2) Adeliza av Louvain
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Jörgen Bruzell