XVIII:250971 Riddare Måns Magnus Natt Och Dag (Bengtsson)

Riksråd, lagman i Närke..

Far: XIX:501941 Bengt Natt Och Dag (Stensson) (- ~1450)
Mor: XIX:501942 Kristina Leopard (Magnusdotter)

Död: omkring 1473 Död mellan år 1473 och år 1477.


Familj med ?

Barn:
Johan Natt Och Dag (Månsson) (- 1520)


Familj med Ermegard Fickesdotter Bülow

Familj med XVIII:250972 Märta Plata (Klausdotter)

Barn:
XVII:125486 Birgitta Natt Och Dag (Månsdotter) (- 1511)


Noteringar
Är för eftervärlden känd för att han våren 1436 slog ihjäl Engelbrekt Engelbrektsson. Motivet var sannolikt personligt groll mot denne från faderns sida. Han straffades aldrig för mordet utan vistades de följande åren tidvis utomlands. Han återvände omkring år 1443 men kom aldrig att spela någon betydande politisk roll.

(Engelbrekt Engelbrektsson, troligen född på 1390-talet i Englikobenning utanför Norberg, död 4 maj 1436 (mördad), svensk frihetshjälte, rikshövitsman 1435, bergsman och frälseman, ledare för Engelbrektsupproret 1434 mot Erik av Pommern.)

Engelbrekt Engelbrektsson (ca 1390-1436) hade i ett segerrikt fälttåg erövrat det mesta av södra Sverige. Han var på väg till Stockholm inför ett möte med riksrådet när han, den 4 maj 1436, övernattade på en holme i Hjälmaren nära den befästa sätesgården Göksholm, ägd av riksrådet Bengt Stensson Natt och Dag. Där angreps och mördades han av den unge väpnaren Magnus (Måns) Bengtsson Natt och Dag, son till Bengt Stensson. Fadern Bengt Stensson låg i konflikt med Engelbrekt och inspirerade sonen till att mörda Engelbrekt.
Mordet på hövitsmannen Engelbrekt var visserligen ingen politiskt motiverad handling utan ett led i en privat fejd, men det lömska dådet kom att få politiska följdverkningar i Sverige. För Engelbrekt själv medförde lönnmordet en postum uppgradering av den art som helgon och martyrer får sig till del: han blev en avgudad nationalhjälte, en frihetssymbol som har hållit sig fräsch in i modern tid. Det var hans bisarra lycka att falla offer för en kallblodig mördares yxa just efter sina mest lysande militära triumfer, befrielsen av Sverige.

Kort tid efter mordet tvingas mördaren Magnus Bengtsson och hans far fly till Ringstadaholm, varefter han under en tid ägnade sig åt kaperi utanför Östergötlands kust. Vid Söderköpingsmötet med riksrådet i oktober 1436 erhöll Magnus och fadern fri lejd i riket och därefter nämns Magnus namn endast sporadiskt i de historiska dokumenten. Han anslöt sig till kung Erik på Gotland 1439, återvände till Östergötland men tvingades snart fly på nytt.

Inte förrän 1443 kunde han slå sig till ro, och under resten av sitt liv skilde sig Magnus Bengtsson inte från övriga svenska stormän. Omkring 1450 tog han säte i riksrådet, han blev lagman i Närke 1451, han gjorde godsaffärer och residerade på Göksholm.

      
Natt och Dag - 13 (Adlig)<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Jörgen Bruzell