Märta " kung Märta " Leijonhufvud Eriksdotter

Far: XVI:62743 Riddare Erik Leijonhufvud Abrahamsson (~1471 - 1520)
Mor: XVI:62744 Ebba Vasa Eriksdotter (1491 - 1549)

Född: 1520-12-24 Ödeby Lillkyrka, Ekeberg, Närke 1)
Död: 1584-01-15 Stegeborgs slott, Östergötland


Familj med Greve Svante Sture d. y. (Stensson) (1517 - 1567)

Vigsel: 1538-03-03 Nyköping slott, Södermanland


Noteringar
Ägarna till Ekenäs har ofta haft en nära relation till kungamakten. En tidigare ägare till godset var Svante Sture, medlem i en av rikets främsta ätter. Genom sitt giftermål med Märta Leijonhufvud blev han svåger med Gustav Vasa.
Familjen hade flera hundra gods och gårdar i olika delar av landet. Att förvalta och försvara dessa egendomar var naturligtvis en omfattande verksamhet. Hans godsinnehav var betydande. Huvudbostad var Hörningsholm och grevskapet Västervik blev en av hans förläningar.

På Ekenäs byggdes ett stenhus på den plats där slottet nu står. Man kan ana att en fogde härifrån utövade ledningen av godset, att insamlade skatter bl a i form av naturaprodukter samlades här. Platsen var lätt att försvara på den vattenomflutna höjden men också möjlig att nå via de vatten- och isvägar som ledde ut till kusten.
Kung Erik XIV utsåg vid sin kröning Svante Sture - som en av de tre första - till greve. Hans son Nils fick en uppfostran vid hovet och utnyttjades av Erik XIV som sändebud till främmande hov för att framföra kungens frieri bl a till drottning Elisabet av England. I ett anfall av desperation och vansinne lät kungen fängsla flera av sina höga rådsherrar och de blev dräpta, delvis av kungen personligen. Svante Sture och två av hans söner var några av dessa. Händelsen har gått till historien som "Sture-morden".

Svante Stures maka Märta - kallad " kung Märta " för sin förmåga att axla den bortgångne makens mantel -och på grund av sitt skickliga sätt att sköta grevskapet Stäkeholm.
lierade sig med hertigarna i kampen mot kung Erik och lyckades få behålla och även utvidga familjens godsinnehav.Källor
 1) Nätet<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Jörgen Bruzell