Fransk kondottiär Pontus De la Gardie

Fransk kondottiär, militär, friherre, riksråd.

Far: Jacques Scorperier
Mor: Catherine de Saint Coulombe

Född: 1520 Languedoc Frankrike
Begravd: 1585 Revals domkyrka (Tallin) Estland
Död: 1585-11-05 Reval (Tallin), Narvafloden Estland


Familj med Sofia Gyllenhielm (Johansdotter) (1559 - 1585)

Vigsel: 1580 Vadstena klosterkyrka, Östergötland Mitt under vigselakten i Vadstena klosterkyrka störtade en läktare ned och krossade många gäster, vilket trogna lutheraner såg som ett Guds straff, eftersom vigseln skedde efter katolsk ritual i närvaro av jesuitordens höge sekreterare Antonio Possevino.

Barn:
Johan De la Gardie (1580 - 1642)
Brita De la Gardie (Pontusdotter) (1582 - 1645)


Noteringar
De la Gardie, Pontus, 1520-85, krigare, friherre, riksråd.
Pontus var född i Frankrike men fanns i svensk tjänst från 1565; han hade varit i dansk sold i nordiska sjuårskriget men blivit krigsfånge när svenskarna erövrade Varberg 1565, och som var vanligt vid denna tid bytte han sida utan betänkligheter och gjorde en lysande karriär i Sverige.

De la Gardie satsade på hertigarna i deras uppror mot Erik XIV, och blev så en av Johan III:s betrodda medhjälpare. Han utförde bl.a. flera viktiga diplomatiska uppdrag och var i början av 1580-talet ledare för den svenska krigföringen mot Ryssland. Med sin lysande militära begåvning spelade De la Gardie en viktig roll för uppbyggnaden av det svenska Östersjöväldet. Han drunknade i floden Narva i Estland.

De la Gardie var gift med Johan III:s utomäktenskapliga dotter Sofia Gyllenhielm. Mitt under vigselakten 1580 i Vadstena klosterkyrka störtade en läktare ned och krossade många gäster, vilket trogna lutheraner såg som ett Guds straff, eftersom vigseln skedde efter katolsk ritual i närvaro av jesuitordens höge sekreterare Antonio Possevino.

      
Pontus De la Gardie<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Jörgen Bruzell