Lennart Ceder

Död: 1706-02-03 Fraustadt, Polen 1) slaget vid Fraustadt


Familj med Constantia Lucretia Stråle Af Sjöared (1669 - 1734)

Vigsel: 1688


Noteringar
Under 1706 fanns Karl XII med huvudarmén i Polen. Där hade den funnits i några år nu i det som kom att kallas för "avsättningskriget" dvs kriget för att avsätta August av Sachsen från Polens tron.

Vid fyra-tiden på morgonen den 3 februari 1706 ställde Rehnskiöld upp sin armé för anfall. Kavalleriet finns på flyglarna och infanteriet i centern. Lösen var "Med Guds hjälp".
Sachsarna sköt vilt med sitt artilleri under den svenska anmarschen. Rehnskiölds plan var att låta kavalleriet på de båda flyglarna göra en kringmanöver och anfalla det sachsiska infanteriet i ryggen.
När ett svenskt dragonregemente red fram mot byn Geyersdorf kom de ut på isen. Hästarna, som var oskodda, halkade vida omkring. Dragonerna var tvungna att stiga av och leda hästarna över isen. I de sachsiska leden stod man och skrattade högljutt. Den blev dock "annat ljud i skällan" när dragonerna kommit över isen.
Dragoner och ryttare anföll nu fiendens kavalleri med dragna värjor. Tre gånger anföll svenskarna utan avgörande. Vid det fjärde anfallet tog de sachsiska ryttarna till flykten. Många höggs ned av de förföljande svenskarna.

Under tiden marscherade det svenska infanteriet mot sachsarnas center. Sachsarna sköt salva efter salva utan att karolinerna besvarade elden. När sen svenskarna på nära håll öppnade eld uppstod stora luckor i de sachsiska leden. De "spanska ryttarna" vräktes åt sidan och därefter anföll man med dragna värjor. Det sachsiska gardet försvarade sig tappert men det svenska fotfolket får hjälp av det egna kavalleriet som anfaller fienden i ryggen. Många i de sachsiska leden flyr nu villt och de som blir kvar tvingas lägga ned vapnen. Dessa ber nu om nåd vilket också beviljas de sachsiska soldaterna. Ryssarna däremot omringas och samlas ihop på order av general Rehnskiöld. Ryssarna som var cirka 500 st dödas därefter utan nåd. Detta skedde antagligen som vedergällning för hu svenska soldater behandlats av ryssarna.

Striden varade i två timmar och svenskarna stod som segrare. Rehnskiöld disponerade sina trupper mycket taktiskt mot den numerärt överlägsna fienden.
Kvar på platsen fanns 7.300 stupade sachsare, ännu fler togs tillfånga. Svenskarna hade cirka 400 stupade och 1.000 sårade.
I slaget erövrade svenskarna 71 fanor, ett 70-tal kanoner, 11.000 värjor och 11.000 gevär.Källor
 1) Nätet
      
Slaget vid Fraustadt 1706<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.4, Programmet tillhör: Jörgen Bruzell