Drottning Josefina Josephine av Leuchtenberg 1807-1876. Josefina var dotter till Eugéne de Beaharnais, som var son till Josephine de Beaharnais och general Beaharnais, adopterad av Napoleon, utsedd av denne till vicekung av Italien och Augusta av Bayern. Sålunda förenades ätterna Bernadotte, Beauharnais och Bonaparte.
Josefina var den äktenskapskandidat som Karl XIV Johan framhöll som sin favorit när sonen kronprins Oscar skulle ge sig ut i Europa för att finna en lämplig brud. De skulle visa sig att Karl Johan vetat precis vad han talat om för då Oscar första gången får se den vackra unga prinsessan trollbinds han av hennes skönhet.Josephine anlände den 13 juni 1823 till Sverige tillsammans med sin blivande svärmor Desideria. Sex dagar senare, den 19 juni, vigs Josephine vid kronprins Oscar i Storkyrkan i Stockholm. Hennes namn som Sveriges kronprinsessa blir Josefina och hon fråntas det mellannamn hon fått efter sin farmors make, Napoleona.
Den 3 maj 1826 föds Josefinas och Oscars första barn, Karl. Efter Karls födelse utsätts kronprinsessan för starka påtryckningar från den svenska kyrkan som kräver att hon nu ska övergå till den lutherska läran. Men Josefina vägrar och det går så långt att hennes svärfar Karl Johan på det skarpaste gör klart för prästerskapet att "Karl kommer att uppfostras till en god protestant. Men, av en katolsk mor."
Åren därefter kommer barnen i rask takt. I juli 1827 föds Gustaf, januari 1829 Oscar, april 1830 Eugénie och i augusti 1831 föds August.
Josefina var mycket konstnärligt intresserad och målade och musicerade gärna. Hon ägnade sig också åt en omfattande privat välgörenhet. Hon hade för sin tid nya idéer om hur de fattiga skulle hjälpas. De då rådande sättet att de fattiga skulle vara beroende av kyrkans barmhärtighet ansåg kronprinsessan inte vara bra. Hon menade att det istället var statens skyldighet att se till att de fattiga fick den hjälp de behöver.
Josefina var även emot den lag som påbjöd att varje svensk medborgare som bekände sig till en annan religion än den lutherska skulle utvisas ur Sverige. I Stockholm fanns dock en grupp katoliker som fått tillstånd att bilda en församling. Josefina startade en insamling och 1837 stod S:t Eugénia kyrka i Stockholm klar, Sveriges första katolska kyrka.
I mars 1844 avlider kung Karl XIV Johan och Oscar I blir kung av Sverige och Norge. I september drottningvigs Josefina på drottning Kristinas silvertron. Kritiker hade inför detta krävt att endast Oscar skulle vigas då de ansåg det fel att en katolik skulle vigas till Sveriges drottning. Men då Oscar fick bud om detta ställde han ett ultimatum: båda eller ingen.
Sveriges folk var mycket entusiastiska över det nya kungaparet och de blev en symbol för den nya tidens arbetsanda och samhällsförbättringar.
Både Josefina och Oscar var liberaler och hade mycket lika åsikter i reformarbetet. Några nya lagar som kom vid denna tid var att syster och bror skulle ärva lika samt att ogift kvinna skulle kunna bli myndig vid 25 års ålder.
1852 dör sonen Gustav och även Oscar I:s hälsa försämras. Allteftersom Oscar blir sämre står Josefina allt oftare vid hans sida. Hon blir till slut helt oumbärlig för honom. När han ville ge upp och låta sonen Karl ta över var det Josefina som drev honom framåt och i det närmaste förbjöd honom att abdikera. Men mot slutet av 1857 insåg även hon hur sjuk Oscar verkligen var och i september överlät Oscar tronen till sin son, Karl XV.
I juli 1859 dör så Oscar i Josefinas närvaro. Hennes livs största önskan går i uppfyllelse 1874 då hon ur påven Pius IX:s hand får mottaga den heliga nattvarden.
1876 dör Josefina 69 år gammal. Hennes sista ord var: "Nu går jag hem. Jag är mycket lycklig." Josefina begravdes i Serafimerkyrkan. Begravningsakten hölls enligt katolsk sed.
Om ätten Leuchtenberg
Leuchtenberg, furstlig ätt som härstammar från den franska adelsätten Beauharnais. Eugène de Beauharnais fick av sin svärfar Maximilian I Josef av Bayern 1817 hertigdömet Leuchtenberg i Oberpfalz, Tyskland. Han blev svärfar till Oscar I av Sverige.
Josefina av Leuchtenberg medförde till Sverige de Leuchtenbergska safirerna: diadem, halsband, örhängen, hårnålar och brosch av safirer och briljanter. Smyckena tillverkades ca 1805 i Paris för hennes farmor kejsarinnan Joséphine av Frankrike. I dag används de med högtidsdräkt av kvinnliga medlemmar av det svenska kungahuset.
En rysk gren av ätten Leuchtenberg blev furstlig 1852 med namnet Romanovskij.